Zelf aan de slag om je gezondheid te verbeteren

Actief leven met reuma. Het lijkt een illusie. Wie maak ik wat wijs? Reuma is levenslang. Het vooruitzicht dat je hebt zijn steeds meer beperkingen. Dat moe zijn een vast onderdeel van je leven is. Dat pijn erbij hoort. Dat is het schrikbarende beeld dat je nu hebt.

En dan is er nog de omgeving, het onbegrip dat je nu al soms ervaart. De reactie van mensen dat het ook wel voor een deel tussen je oren zal zitten ben je meer dan zat. De twijfel en onzekerheid hoe de rest van je leven eruit zal zien. Wat ga je allemaal nog meer inleveren? Wat kan je wel blijven doen? En dan de pijn. Dagelijks hiermee geconfronteerd worden. Ga je dat wel redden?

Wie wil er nu leven met de onzekerheid dat iedere dag een pijnlijke dag kan zijn. Nooit weten of je die dag je handen wel goed kan gebruiken, of je polsen meewerken. Je reumatoloog vindt dat je direct aan de medicijnen moet. Doe je dat niet dan kan je blijvende schade ontwikkelen. Ja, dat wil je uiteraard ook niet. Wat kan je doen om je leven weer op orde te krijgen?

Daarvoor is het nodig dat we een helder beeld hebben van wat jij nodig hebt. Daarnaast is het fijn om een nulpunt te hebben zodat je later terug kan kijken hoe het ook alweer was voordat je begon.

Hoe het ook kan

Fit uit bed stappen. Je eigen dagindeling bepalen ondanks je reuma en niet dankzij je reuma. Zelf de regie over je gezondheid in handen nemen. Het gevoel hebben dat jij weer in controle bent. Het feit dat er bij jou reuma is gediagnostiseerd brengt je niet meer van je stuk.

Jij bepaalt hoe je je voelt. Wat zelfs zou kunnen, is dat je de reuma als een “cadeautje” gaat zien. Want door de reuma heb jij ontdekt hoe het is om echt goed voor jezelf te zorgen. Je hebt geen angst meer om pijn te hebben. Je staat weer volop in het leven. Ja, je bent weer onderdeel van het leven.

Geen klachten ervaren en ook geen medicatie gebruiken. Je doet de dingen die je graag doet. Je kiest zelf welke sport jij leuk vindt en je laat je niet leiden door wat anderen zeggen. Yoga is gewoon niets voor je, maar spinning. Ja, geweldig. Je geniet ervan om helemaal los te gaan op die fiets. Jij bepaalt tenslotte hoe zwaar je het voor jezelf maakt. Je weet heel goed wat je grenzen zijn.

Maar hé, dat plezier dát is belangrijk. En ook de rust in je hoofd. Geweldig wat de diagnose reuma je uiteindelijk heeft gebracht. Je staat nu veel positiever en relaxter in het leven dan voor de diagnose. Je reuma is op de achtergrond aanwezig maar je hebt er geen last van. Inmiddels weet jij precies wat goed voor je is. En met gemak leef je daarnaar. Niemand die jou hoeft te zeggen wat wel en niet oké is.

Het onbekende medicijn wat jou gaat helpen

Wat artsen vaak onvoldoende zien is de invloed die voeding en je leefstijl op reuma heeft. Vaak denken we zelf ook dat we gezond leven en goed bezig zijn. Ja maar, ik eet toch goed? Maar weet jij ook wat goed is voor jouw reumatische klachten, welke voedingsmiddelen jou helpen om weer gezonder te worden? Het is voor jou nu nog onbekend wat voeding met je doet en helemaal wat goede voeding met je doen kan. Dat is waar ik jou kan helpen.

Jij gaat voor jezelf de juiste keuzes maken. De keuze die bij jou past. En niet alleen op het gebied van voeding maar ook als het gaat om beweging. Durf jij nog wel écht te bewegen? De beweging die je nu neemt is meer afgestemd op reuma en je beperkingen dan op het feit dat jij het zo leuk vindt.

Gewoon omdat je denkt dat je geen keuze hebt. Stress is ook geen handig hulpmiddel om een ziekte te verbeteren. Een diagnose als reuma kan je veel stress opleveren. Het is nu aan jou om daar op een goede manier mee om te gaan. Alleen al door op een ontspannen manier met je ziek zijn bezig te zijn kan je al heel veel goeds voor je lichaam doen.

Wat jij kan leren

 • Beter voelen door bewustere voedingskeuzes
 • Genieten van jouw sport
 • Ontspannen met meditatie
 • Direct stress veranderen in een neutraal gevoel
 • Accepteren dat reuma er vanaf nu bij hoort
 • Vol energie de dag doorkomen
 • Lekker je eigen grenzen stellen en vasthouden
 • Rust nemen wanneer jij daar behoefte aan hebt
 • Positief naar je ziekte kijken

Dit klinkt allemaal heel eenvoudig, maar ontdekken wat goed voor je is kan best nog een heel uitzoekwerk zijn. En vaak heb je hier hulp bij nodig. Want laten we eerlijk zijn, als het zo makkelijk was zou je het al doen.

Hoe jij dat allemaal kan bereiken

Zo snel mogelijk, zoveel mogelijk van bovenstaande bereiken is precies waar ik jou mee kan helpen. Ik geef mensen inzicht in wat voeding met je kan doen, door samen  heel goed naar je voedingskeuzes te kijken. En het mooie is, door er de schadelijke elementen uit te halen heb je al heel snel verbetering. Je gaat dan ook andere, betere keuzes maken als het om voeding gaat. Samen zoeken we uit wat voor jou wel werkt en wat niet.

Wanneer je reumatische klachten hebt dan kan het vertrouwen in je lichaam verdwenen zijn. Ik ga met je aan de slag zodat jij het vertrouwen in het zelf herstellend vermogen van jouw lichaam terugkrijgt. Je klachten zullen verminderen. En bij veel mensen zullen de klachten verdwijnen maar juist dan is het belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen.

Stress

Naast voeding is het belangrijk om op een goede manier om te gaan met stress. Dit onderdeel is cruciaal om een zo optimaal mogelijke gezondheid te bereiken. Je krijgt van mij meerdere tools om met negatieve emoties om te gaan. Zodat jij alles in huis hebt om goed om te gaan met de druk die het hebben van reuma geeft. En niet te vergeten met de reacties van de mensen uit je omgeving. Mensen die niets aan jou merken en je klachten daardoor niet serieus lijken te nemen. Terwijl jij en ik weten dat die klachten wel degelijk serieus zijn.

Beweging

Daarnaast is het belangrijk om in beweging te blijven. Maar dan wel op een manier die bij jou past. Met reuma worden vaak rustigere bewegingsvormen als wandelen en yoga geassocieerd. Maar als jij van intensievere sporten houdt dan kijken we hoe jij dat op jouw manier kan blijven doen.

Rust

Ik help je om uit te zoeken hoe jij rust een vast onderdeel van jouw leven kan maken. Echt tot rust komen kan uiteraard op verschillende manieren. We gaan kijken wat voor jou het beste werkt. Zodat jij vooral de positieve aspecten kan blijven zien. Kortom je gaat veel kennis opdoen en je zal handvatten krijgen die je direct kan toepassen in jouw leven. Het hele programma is erop gericht om jou weer de controle over je leven terug te geven.

 

Ik had mijn eetpatroon redelijk onder controle dacht ik zo. Regelmatige maaltijden, niet al te grote porties en, zo vond ik zelf, gevarieerd ook. Oké hier en daar een drankje, snack of ander lekker tussendoortje. Toch kreeg ik in de loop der jaren een buikje en enige gewichtstoename met daarbij kleine onduidelijke klachten. Na een goed persoonlijk gesprek met Gerda werd o.a. aan de hand van mijn voedingspatroon, verhaal, wensen en lichamelijke kenmerken een vooral realistisch plan opgesteld. Inmiddels heb ik mij dit nieuwe patroon van eten, bewegen en bewustwording geleidelijk eigen weten te maken. Inmiddels ga ik fitter en klachtenvrij  door het leven en dat zonder al te veel moeiteTon Schouwenburg, 56 jaar

.

Zo ga jij je voelen

 • Je hebt je ziekte volledig geaccepteerd
 • Je weet hoe je de stress in je leven kunt minimaliseren
 • Je weet welke voeding bij jou past, welke voeding je helpt om zo min mogelijk klachten te hebben
 • Je ervaart beduidend minder klachten
 • Wat er ook gebeurt jij weet dat je dit gevoel van evenwicht altijd zal hebben
 • Je hebt de kennis om jouw ziekte positief te beïnvloeden
 • Je medicatie is vermindert
 • Je weet hoe je je direct kan ontspannen
 • Iedere dag opnieuw begin jij stralend aan je dag

 

Ik ben bij Gerda geweest. Het fijne is dat ze eerst goed kijkt hoe je eet- en beweegpatroon is en dan samen met jou gaat kijken waar je verbeteringen kunt aanbrengen. En ze geeft geen oordeel, alleen advies. Ik ben niet van de sportschool maar doe dus nu bijvoorbeeld ’s morgens met ‘Nederland in beweging’ mee om mijn conditie te verbeteren. Verder heb ik mijn portie groenten groter gemaakt en vervang ik mijn brood soms. Ik voel me alleen daardoor al fitter! Lenie van der Linden, 59 jaar

.

Wat je van mij krijgt

Zijn zes maanden intensieve begeleiding

 • 6 keer een één op één gesprek zodat jij bij kan sturen wanneer het nodig is en optimaal resultaat zal behalen met je nieuwe leefstijl.
 • Mogelijkheid voor een wekelijks contactmoment zo vaak jij als denkt behoefte te hebben aan ondersteuning.
 • Meerdere e-books met informatie die jou helpen om je voedingspatroon duurzaam te veranderen
 • Handvatten om op een goede manier met stress om te gaan, gaan jou helpen om op een relaxte manier in het leven te staan.
 • Meditatie technieken geven jou innerlijke rust.
 • Bewegingsadvies zodat jij die sport kan doen waar jij het meeste van geniet
 • Begeleiding in de supermarkt. Hierdoor weet jij waar moet je op letten en weet jij wat wel of juist niet op jouw bord thuishoort.

 

“Laat voeding uw medicijn zijn, en uw medicijn voeding”
(Hippocrates 460vC!)

 

gerda-brusse-trainer-op-het-gebied-van-hormonen-voeding-en-mentaal-welzijnWie ik ben

Zelf heb ik twee reuma gerelateerde auto-immuunziektes. Twintig jaar geleden heb ik al ontdekt wat voeding met je kan doen. In een half jaar tijd waren 95% van mijn klachten verdwenen. In de loop van de tijd ben ik me meer gaan verdiepen in hoe het werkt. En ook cursussen gaan volgen om meer te begrijpen en om mezelf op de rit te zetten.

Maar zo’n tien jaar geleden heb ik de voeding nogal laten versloffen. Langzaam maar zeker ging ik weer producten eten waarvan ik wist dat het niet goed voor me was.  Om maar niet altijd ‘anders’ te hoeven zijn. Het anders zijn waar ik nu blij mee ben. Ik koester het dat ik ‘anders’ ben. Het heeft me gebracht tot waar ik nu sta.

Deze periode, deze dip, is heel belangrijk geweest. Het heeft me er toe gezet om nog verder te kijken. Wat maakt dat ik mezelf saboteer? Dat ik het oordeel van de buitenwereld belangrijker ben gaan vinden dan mijn eigen innerlijk weten? Daardoor ben ik gericht opleidingen gaan volgen. Dit heeft mij geleerd om mijn emoties beter te sturen. Het heeft me ook geleerd om op een goede manier met stress om te gaan.

Maar het belangrijkste is toch wel dat ik ben gaan begrijpen hoe groot mijn eigen invloed op mijn gezondheid is. Buiten dat ben ik ook mijn kennis over voeding gaan ‘verversen’. Een waardevolle aanvulling op de kennis die ik in het verleden al heb verzameld. Dankzij deze opleidingen en mijn kennis help ik nu andere mensen op hun weg naar een betere gezondheid.

 

Mijn ervaring is: ik ben gezonder gaan eten, ik voel mij goed. Ik heb geen pijn meer in de buik. Ik ga weer vrolijk door het leven.
Anna Riksten, 78 jaar

.

Wat kost het?

Wil je met mij aan de slag dan kan dat op twee manieren. Je kan als eerste stap een middag doen. Besluit je direct daarna om het half jaar programma te volgen dan vraagt dat van jou een investering van 1697 euro. Je kan er ook voor kiezen om je direct voor het half jaar programma aan te melden. Ook dan betaal je 1697 euro. Beslis je pas later om, na de middag met mij, het halfjaar programma te gaan volgen dan vraagt dat van jou een investering van 1897 euro.

Om optimaal vooruitgang te boeken is het belangrijk dat jij mij leert kennen én dat ik jou leer kennen. In een eerste vrijblijvend telefoongesprek van een half uur bespreken we waar jij nu staat en wat jij graag wilt veranderen. En uiteraard hoe ik jou daarbij kan ondersteunen. De volgende stap is een middag bij mij in Dordrecht, in mijn praktijk.

Waar het in het eerste gesprek nog om de grote lijnen gaat, gaan we nu de details bespreken zodat jij direct van start kan. En daarvoor is het nodig dat we een helder beeld hebben van wat jij nodig hebt. Daarnaast is het fijn om een nulpunt te hebben zodat je later terug kan kijken hoe het ook alweer was voordat je begon.

PS:

Wanneer jij echt stappen wilt zetten. Wanneer jij je zo snel mogelijk beter wilt voelen dan zal je stappen moeten zetten. En er is maar één goed moment om te beginnen. En dat is nu. En ja, ik begrijp dat het een heel bedrag is. En dat je dat geld ook uit kan geven aan een vakantie op een zonovergoten eiland. Maar hoe fijn is dat als jij veel klachten hebt op dat zonnige strand? Mijn doel is om jou voortaan weer van elke dag te laten genieten. Dat je er de rest van je leven profijt van gaat hebben wanneer je er nu voor kiest om in jezelf te investeren.

 

“Morgen: geniet je van jouw investering van vandaag”

.

Meld je aan voor een vrijblijvend telefoongesprek

Aanmelden training
zonder streepje

Pin It on Pinterest