Selecteer een pagina

“Ik ga er nu echt iets aan doen” ze roept het al heel lang. En toch lukt het haar maar niet. Ze wil zelf met haar leefstijl en voeding aan de slag. Ze wil zelf er voor zorgen dat ze minder last van haar reuma heeft. En ja, ze weet dat het kan en toch, toch… vervalt ze steeds weer in haar oude patronen. En ze zal nu echt moeten want haar reuma wordt langzaam maar zeker steeds erger.

Zelf doen

En wat anderen ook zeggen… ze wil geen medicijnen. Ze weet dat ze zelf veel kan doen. En ook hoe. Alleen lukt het haar niet. Zo frustrerend. Ze heeft inmiddels zoveel last van de gewrichten in haar hand dat het toch logisch zou zijn dat ze nu echt stappen gaat zetten. Het is voor haar gevoel zelfs een noodzaak geworden.

Naam van de afbeelding
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • LinkedIn
 • Pinterest

Doet ze niets dan zit ze dadelijk toch echt aan de medicijnen en dat nee dat wil ze gewoon nog niet. Ze wil heel graag zelf haar reuma verbeteren. Ze heeft er al veel over gelezen. Vooral de succesverhalen inspireren haar. Daaraan ziet ze dat ze het echt niet gek is dat ze het zelf wil doen. En verdorie, dat moet ze toch ook gewoon kunnen? Ze baalt flink van zichzelf. Hoe ze telkens weer de mist ingaat. Het voelt inmiddels als haar eigen schuld. En nee, diep van binnen weet ze dat ze het zo niet moet zien. Maar intussen voelt het wel zo.

Frustratie

Wanneer je gefrustreerd raakt is dat geen goede ondersteuning voor het verbeteren van je reuma. Het zal voornamelijk tegen je werken. De frustratie van het wel weten en niet doen zal eerder je reumatische klachten verergeren. En zeker geen genezingsproces ondersteunen. En dat is toch wat je uiteindelijk wilt.

Door minder stress in je leven zal je reuma verbeteren.

Hoe doe je dat?

 • Moet je het wel alleen willen doen? Ga voor jezelf na of het voor jou misschien beter is om ondersteuning te zoeken.
 • Haal de druk eraf. Frustratie zal je tegenwerken. Accepteer dat het de ene dag beter gaat dan de andere.
 • Eén ding tegelijk. Wanneer je al veel weet over wat je kunt veranderen, kan het zijn dat je teveel in één keer probeert te doen.

Waarom doe je dat?

Naast voeding is op een goede manier omgaan met stress een belangrijk punt om aan te werken.

 • Door ondersteuning te vragen zal je merken dat je gestructureerder en met meer rust zaken oppakt.
 • Bewust iedere ochtend met een frisse blik naar de nieuwe dag kijken helpt je om overzicht te bewaren.
 • Iedere stap is er een. Het allemaal in één keer doen is lastig. Daarom zijn de kleine stapjes zo belangrijk. Je zal merken dat je steeds dichter bij je doel komt. En dat op een volkomen relaxte manier.

Samen

Alles in één keer willen aanpakken werkt niet. Door samen te kijken wat voor jou de beste eerste stap is creëer je rust en structuur om veranderingen in gang te zetten. In plaats vanaf onderaan de trap in één stap naar boven te gaan, ga je nu kleine stapjes zetten. Een tree per keer. Samenspraak met iemand die jou telkens bij de les houdt kan je tijdens die kleine stapjes een enorme groei laten doormaken.

En we willen zo graag alles alleen doen, maar besef je ook dat je soms anderen mensen nodig hebt, om je te inspireren, om nieuwe kennis op te doen en soms om gewoon met een andere bril naar je problemen of uitdagingen te kijken.

Tot slot

Ik ondersteun mensen tijdens het proces van verandering. Zowel met de voeding als met de kunst om op een goede manier met stress om te gaan. Ben jij toe aan verandering en wil je niet meer alleen de strijd voeren met je voeding en je emoties, meld je dan nu aan voor een oriënterend gesprek.

Pin It on Pinterest

Share This