Selecteer een pagina

Reuma is een onvoorspelbare ziekte. Maar toch heb je er zelf meer invloed op dan je in eerste instantie zal denken. Vandaag wil ik je wat meer vertellen over je onbewuste brein en hoe je dit kan sturen. Je kunt je onbewuste processen trainen. Zodat je er bewust plezier van hebt. Hoe gaaf is dat?

Doordat je met het onbewuste gaat werken verdwijnen spanningen uit je lichaam. Ook dit zal een positief effect op je reumatische klachten hebben.

En denk je nu: Ja Gerda, klinkt leuk maar als ik me er onbewust van ben hoe kan ik dat dan trainen? Een heel goede vraag. Hoe dat werkt daar kan ik heel veel en ook heel technisch over vertellen.

Naam van de afbeelding
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • LinkedIn
  • Pinterest

Maar daar ga jij niet wijzer van worden. In het kort, en dat is ook hoe het in de praktijk werkt, komt het erop neer dat ik jou ga helpen ontdekken wat er in jouw leven speelt. Ik zal dat aan de hand van wat voorbeelden toelichten.

Voorbeeld

Stel je wilt oversteken bij een zebrapad. Je zet net je eerste voet op straat en dan komt er ineens een auto met grote snelheid de hoek omrijden. Je schrikt enorm. In een reflex stap je weer terug op de stoep en je beseft wat er had kunnen gebeuren. Wat als je drie stappen verder was geweest? Je staat te trillen op je benen. Wanneer jij hier later aan terugdenkt of er met iemand over praat dan zal je weer de spanning in je lichaam voelen.

Nog een voorbeeld

Je gaat een dagje gezellig met vrienden op stap. Er gebeurt eigenlijk niets bijzonders maar met elkaar krijgen jullie de slappe lach. Je hebt buikpijn van het lachen en de tranen lopen je over de wangen. Praat jij hier later met iemand over dan zal er direct weer een lach op je gezicht komen. Je zal weer diezelfde emoties ervaren.

Wat er gebeurt is dat wanneer wij iets meemaken, dit in onze lichaamscellen wordt opgeslagen. Zowel de leuke als de minder leuke gebeurtenissen. En nu zijn dit natuurlijk twee hele duidelijke voorbeelden. Ga je hieraan terug denken dan komen deze emoties weer makkelijk naar de oppervlakte.

Dagelijkse gebeurtenissen

Maar in het klein gebeuren deze zaken iedere dag. Een kleine ergernis, een glimlach om een grapje, ongeduld, verkeerde voeding. Noem het maar op. Meestal gaat het ongemerkt voorbij en een paar dagen later zal je het je niet meer bewust herinneren. Heel anders is dit voor jouw lichaamscellen. Die slaan ook al die kleine gebeurtenissen op. Is er te veel stress geweest dan zal dit zich uiten op een voor jou zwakke plek. Voor reumapatiënten is dat in de gewrichten, spieren of pezen.

Het mooie is wel dat we hier iets aan kunnen doen. Door met de onderliggende emoties aan de slag te gaan verander je de negatieve emoties. Zónder dat je precies hoeft te weten waar het vandaan komt. Je focust je op het  negatieve gevoel dat je ervaart. Het resultaat is dat de ervaring er uiteraard nog steeds is maar dat de spanning verdwenen is. Je kan nu aan de situatie met de auto terugdenken zonder dat je de stress van dat moment ervaart. Van dat dagje uit blijven we natuurlijk af. Je kan nooit genoeg positieve herinneringen hebben.

Nieuwsgierig geworden hoe en of dat voor jou werkt? Neem contact met me op en we bespreken samen wat het voor jouw lichaam, voor jouw reuma betekent om minder stress in je leven te hebben.

Pin It on Pinterest

Share This